De overname van een bedrijf is een complex proces. Na de fasen van ondertekening geheimhouding, kennismaking en uitwisseling van informatie volgt eventueel het uitbrengen van een concreet bod. Een vorm die we wat dit betreft vaak tegen komen is de zogenaamde niet-bindende indicatieve bieding. Wat houdt dit nu eigenlijk precies in?
Kort gezegd kan de bieding indicatief zijn omdat de kandidaat koper vaak nog niet over alle relevante informatie beschikt en niet-bindend omdat de daadwerkelijke onderhandelingen vaak nog plaats moeten vinden. Natuurlijk heeft een koper veel (financiële) informatie nodig om het over te nemen bedrijf te kunnen beoordelen. En hoe meer informatie er beschikbaar is, des te beter kan een koper deze beoordeling uitvoeren. In het begin van een koopproces gaat het echter vaak om de hoofdlijnen, waarvan uiteraard de koopprijs erg belangrijk is. Is er geen overeenstemming over de koopprijs te bereiken, dan zijn vervolgstappen overbodig. Probeer daarom zo snel mogelijk duidelijkheid te geven en te krijgen over de prijs, door het doen van een indicatief bod. Gebruik daarbij de ontvangen informatie en ga ervan uit dat die correct is. Stel dus niet onnodig veel vragen, maar vraag alleen informatie die nodig is om een indicatief bod te kunnen doen. Dat werkt doorgaans veel effectiever dan in het begin van het proces te proberen om zoveel mogelijk informatie te vragen. Dit wekt wantrouwen en mogelijk zelfs irritatie op. En irritaties in het begin, leiden zelden tot een succesvolle transactie.
Bedenk voorts dat alle informatie die een koper heeft ontvangen, wordt geacht te zijn meegenomen in een bod. Het is daarom ook gewoon eenvoudiger en sneller om een indicatief bod te baseren op beperkte informatie. In principe is de verkoper verantwoordelijk voor de juistheid van de informatie, zeker in het begin van een proces. Dat is ook een belangrijk onderdeel van de garanties die een verkoper hoort te geven. Dit kan een koper in zijn of haar voordeel gebruiken door duidelijk te vermelden dat dat dit ook het uitgangspunt is bij het doen van een bod. Maak in een bod wel altijd duidelijk wat het gevolg is als de uitgangspunten onjuist blijken te zijn. Dat maakt een onderhandeling vaak een stuk transparanter en krachtiger.
Bent u voornemens een bedrijf over te nemen en heeft u begeleiding nodig in het overnametraject, neemt u dan gerust contact op met een van onze adviseurs.