Rentevisie banken beschreven

De ECB houdt de Refi rente nog steeds op het tarief van 0,00%. De huidige korte en lange termijn rentetarieven zijn ten opzichte van vorige maand nagenoeg niet gewijzigd.

De marktverwachtingen (forward rentetarieven) zijn voor de lange termijn rentetarieven ten opzichte van vorige maand weer iets afgenomen. Vorige maand viel juist op dat deze behoorlijk was toegenomen. De ABN AMRO en de Rabobank verwachten ten opzichte van vorige maand een aanzienlijke verhoging van de lange termijn rente. Hierdoor wordt het verschil bij de lange termijn renteverwachtingen tussen deze twee banken en de markt (forward rentes) weer wat kleiner. De marktverwachtingen voor de lange termijn liggen nog wel wat hoger dan de verwachtingen van de banken.

De ING Bank heeft met ingang van 2018 haar rapportage gewijzigd en maakt derhalve nog maar beperkt onderdeel uit van deze beschrijving van de rentevisies.

Wijnand Krom
Adviseur Corporate Finance