Multiples betaald bij overnames bereiken recordhoogte

Wereldwijde strategische deal multiples hebben dit jaar (2017) recordhoogtes bereikt. De gemiddelde deal multiple staat inmiddels in 2017 tot op heden op 14,9 x EBITDA, zo blijkt uit het M&A Insights Rapport van Allen & Overy. Het rapport, gebaseerd op gegevens van Thomson Reuters, laat zien dat de door corporate en private equity kopers betaalde prijzen steeds meer uiteen gaan lopen. Private equity kopers, die doorgaans niet in staat zijn synergie te realiseren door middel van consolidatie, betaalden dit jaar gemiddeld 12,8 x EBITDA.

Hoe is dit nu te verklaren? Er is momenteel een goede beschikbaarheid van gevarieerde en betaalbare financiering, verstrekt door banken, alternatieve aanbieders en de kapitaalmarkt. Dit helpt zowel strategische als private equity kopers bij het maken van deals. Maar corporate kopers zijn, met name in de snel groeiende sectoren als technologie, consumenten en life sciences, duidelijk bereid verder te gaan wanneer ze de kans zien om met een doelgerichte acquisitie hun inkomsten en cashflow te verbeteren.

Een EBITDA multiple is nuttig als instrument voor een duidelijke communicatie tussen M&A adviseurs in prijsonderhandelingen. In overnamecontracten wordt “EBITDA vermenigvuldigd met een multiple” gebruikt als onderdeel van een prijs naast excess cash en werkkapitaalelementen. Dit gebruik is niet meer weg te denken in de overnamepraktijk.

Een waarschuwing is echter op zijn plaats. Multiples zijn populair omdat ze zo eenvoudig zijn. Helaas schuilt daarin nu net het gevaar. Ze leveren alleen bruikbare resultaten, wanneer deze gebaseerd worden op een grondige analyse en onderbouwing. En zelfs dan raden wij aan om de waarde steeds te vergelijken met de uitkomst van andere methoden, in het bijzonder de DCF-methode of een variant daarvan. Alleen op die manier krijgt u een goed beeld van de werkelijke waarde van uw onderneming!