Samenvatting Regeling BMKB-C

We krijgen veel vragen hoe de banken momenteel om gaan met de tijdelijke (nood)financieringsoplossingen voor het MKB. Bijgaand daarom een samenvatting met de belangrijkste elementen van de BMKB-C Regeling:

– Er is een kredietbehoefte in werkkapitaal als gevolg van de Corona crisis.
– De Overheid kan voor een deel garant staan voor bedrijven die een lening willen afsluiten, maar de financier niet genoeg zekerheid kunnen bieden.
– De regeling is verruimd tot en met 30 juni 2022. Bedrijven met een kredietbehoefte tot € 266.667 kunnen driekwart financieren met BMKB-krediet, anders ligt de grens op maximaal de helft van de kredietverstrekking.
– Verder is het maximum van het BMKB-krediet tijdelijk verhoogd van € 1 miljoen naar € 1,5 miljoen. Op het BMKB-krediet is een overheidsborgstelling van 90% van toepassing.
– Behoefte is dus verhouding 1/3 toepassen. Voorbeeld: van de EUR 100k financiering derhalve invulling EUR 75k via BMKB en EUR 25k bancair.
– Verstrekking is alleen mogelijk in de vorm van een lening met een looptijd van maximaal 4 jaar.
– Mogelijk geldt dat voor het eerste jaar niet afgelost hoeft te worden (grace period 4 kwartalen).
– Daarna aflossing (lineair) in 36 maanden. Let op, de betaalbaarheid wordt dus ook getoetst op terugbetaling in 3 jaar.
– Rentelooptijden 1, 2 en 4 jaar vast of variabel op basis van 3 maands euribor. Check de voorwaarden voor eventuele vervroegde aflossing.
– De gebruikelijke zekerheidstoets komt te vervallen. Let op, er wordt wel een privé vermogenstoets uitgevoerd. Mogelijk geldt er ook een vereiste voor een aanvullende (privé) borgstelling.
– Provisie voor de Staat 2% bij een looptijd tot en met 8 kwartalen en 3% bij een looptijd van 9 tot en met 16 kwartalen. Daarnaast afsluitprovisie te betalen aan de bank.
– Let op, regeling staat alleen open voor zogenaamd fresh money, dus niet voor aflossing van financieringen bij derden.

Heeft u vragen hoe deze regeling ingezet zou kunnen worden voor uw bedrijf, neem dan contact op met één van onze adviseurs.